Golf i USA är stort, som allt annat. USA har nästan hälften (45%) av alla världens golfbanor, drygt 15,000 senast vi räknade. Golfbloggaren har som mål att spela de 1% bästa banorna. Vi jobbar på saken…

För svenska vintergolfare är Florida en av de mest populära destinationerna. Glöm dock inte Kalifornien, som har ett utmärkt vinterväder speciellt i söder och i ökendelarna, t ex Palm Springs. Med nya lågprisflyg är Kalifornien ett starkt alternativ, speciellt som det finns så mycket att se och göra när du är klar med golfen för dagen.

Strax öster om Kalifornien hittar du Arizona, den mest populära staten för amerikanska vintergolfare. Undvik dock Arizona på sommaren, på tok för varmt.

En annan populär golfdestination är South Carolina, speciellt banorna kring Myrtle Beach. Lite krångligare att hitta dit från Sverige, men det går.

För den som reser på sommaren är svenskbygderna i Illinois och Minnesota ett bra alternativ. Vi har varit svenskstaden i Rockford och spelat några fina banor, samt i Minneapolis och norra Minnesota. Spela fin golf och upplev lite utvandrarhistoria på samma gång.

Private, Public och Municipal golfbanor – vad är vad?

Det finns tre huvudtyper av golfklubbar/banor i USA.

Private course – som det låter, helt privat klubb. Här kommer du oftast inte in om du inte känner någon medlem. En del klubbar tillåter greenfeespel vissa dagar och tider utan sällskap av en medlem.

Golf i USA, här Hazeltine National Golf Club i Minnesota.
Hazeltine National Golf Club i Minnesota är ett exempel på en privat klubb. Här kommer du inte in om du inte känner någon av de 300 medlemmarna.

Public course – Banor som är öppna för greenfeespelare. Banorna kan vara privatägda, eller ägda av staden eller kommunen de ligger i. Majoriteten av alla golfbanor i USA är public.

Golf i USA, här Bully Pulpit Golf Course i Medora, ND.
Bully Pulpit är en Public Course i Medora, ND som du kan spela för under $50. Det är nog århundradets klipp, vilken upplevelse.

Municipal course – Kallas i folkmun “muni”. De här banorna ägs av staden/kommunen de ligger i. Öppet för greenfeespelare på alla nivåer. Oftast krävs bara att du betalar, ingen kontrollerar om du kan spela golf. Kanske låter det som billiga och dåliga banor, men så är inte fallet, det finns riktiga juveler att spela för billigt pris.

Golf i USA, här Aldeen Golf Club i Rockford, IL.
Aldeen Golf Club i Rockford, IL är ett fint exempel på en fantastisk Municipal Course. Här kommer du ut för runt $40.

Golf i USA – lite statistik

Det finns totalt ca 11,500 golfbanor i kategorin Public, dvs banor du kan spela som greenfeegäst. Av dessa är ca 2,500 s.k. Munis, kommunägda.

Det finns ungefär 25 miljoner golfare i USA. Av dessa spelar 15 miljoner fler än 8 rundor per år. 90% av alla golfare spelar på public courses.

När du planerar din nästa golfresa är golf i USA definitivt något att ta med i beräkningen.