Att lista ut vad det kostar att ta med en golfbag på flyget kan vara knepigt. Ofta är informationen dold i det finstilta. Inte ens personalen vet alltid vad som gäller för den som vill flyga med golfbag. Vi reder ut begreppen för de vanligaste flygbolagen från Sverige.

Läs även ”Packa rätt på golfresan – spara pengar och besvär”

SAS golfbag – delvis gratis

SAS golfbag kan väga upp till 23 kg, och du kan välja att ha med dig din golfbag istället för en resväska. Vill du ha med båda måste du köpa golfbag separat som sportutrustning. Titta noga på bokningen och kontrollera med vem du ska flyga, det kan vara en av SAS allianspartners och då är det deras bagageregler som gäller.

Norwegian golfbag – delvis gratis

Norwegian golfbag kan väga upp till 20 kg (alltså mindre än normala 23 kg), och även här kan du välja att ha med dig golfbag istället för resväska. Har du både resväska och golfbag måste du köpa golfbagen separat som sportutrustning.

Bra golfbag – gratis

Bra (tidigare Malmö Aviation) golfbag kan väga upp till 20 kg och är helt gratis på inrikesflyg.

Turkish Airlines golfbag – gratis

Turkish Airlines golfbag kan väga upp till 23 kg och ingår helt gratis i flygpriset. Du kan alltså ha med dig både golfbag och resväska utan extra kostnad.

Air France golfbag – gratis för medlemmar

Air France golfbag är gratis om du är medlem i Flying Blue Golf Club. Medlemskapet är gratis, men du behöver skriva ut en voucher för varje flygresa.

KLM golfbag – gratis för medlemmar

KLM golfbag följer samma regler som Air France, gratis för medlemmar.

Air Maroc golfbag – gratis

Air Maroc golfbag kan väga upp till 23 kg och är liksom hos Turkish Airlines helt gratis.

Ryanair golfbag – kostar extra

Ryanair golfbag kostar naturligtvis extra, som allt annat på Ryanair. Priserna och reglerna ändras ofta, så kolla på Ryanairs webbsida innan du bokar.

Lufthansa golfbag – varierar

Lufthansa golfbag kan väga upp till 23 kg. Med Lufthansa har vi haft olika upplevelser. Ibland går det bra att checka in golfbagen istället för en resväska, ibland inte. Om det inte går kan det bli dyrt, upp till 60 euro vardera vägen.

Vilket flygbolag är bäst för golfare?

Det bolag som transporterar bagen till lägsta pris kan förefalla som det bästa flygbolaget för golfare. Men det finns en faktor till som är viktig – kommer bagen fram?

Många golfare har skräckhistorier om flygbolag som slarvat bort deras golfbag och förstört golfresan. Men att fokusera på flygbolaget är egentligen fel. Det är många gånger inte flygbolagets fel att bagen kommer bort, utan det är bagagehanteringen på flygplatsen som slarvar. Därför är det bättre att fokusera på att undvika de flygplatser som slarvar mest.

De sämsta flygplatserna

Någon riktig statistik på hur många golfbagar som försenas i bagagehanteringen finns inte. Man kan naturligtvis titta på generell statistik, men eftersom golfbagar hanteras som specialbagage säger den inte hela sanningen. Golfbloggaren har haft med sin golfbag på flyget hundratals gånger. Här är mina erfarenheter.

Charles de Gaulle Airport i Paris är den sämsta flygplatsen i Europa på att hantera golfbagar. De har lyckats slarva bort bagen ett flertal gånger, t.o.m. för en flygning från Paris till Stockholm utan mellanlandningar med incheckning mer än två timmer i förväg. Flyg inte via Paris om det går att undvika.

Golfbag på flyget - risken med att flyg med golfbag
Så här vill man helst inte att det ska se ut. Bagen kom två dagar försenad, som tur var på hemresan.

Heathrow i London är en jätteflygplats. Om du mellanlandar och byter flygbolag måste du se till att det är mycket gott om tid mellan flygen.

München är en transferflygplats om du ska flyga till mindre orter i alperna eller norra Italien. Här byter man ofta till ett mindre flygplan, och om du reser i en grupp med flera golfare kan det bli viktproblem i det mindre planet. Det första man lämnar efter sig är golfbagarna. Detta gäller inte bara i München. Om du anknyter till en mindre ort, kolla alltid vilken flygplanstyp som används på sträckan. Är det ett mindre plan ökar risken att golfbagen blir försenad.

Kastrup har allmänt slö bagagehantering. Är det din slutdestination kan du ibland få vänta en timme innan golfbagen dyker upp. Har du en transfer i Köpenhamn så kan bagen också komma bort, det har hänt Golfbloggaren trots lång transfertid.

Arlanda har för det mesta skött sig bra. För det mesta kommer golfbagen på specialbagagebandet ungefär samtidigt som resten av bagaget levereras. Ibland kommer dock bagen på det vanliga bandet, så gå tillbaks och titta innan du anmäler bagen som försvunnen. Åker du på golfresa med ett helt plan fullt med golfare rullar Arlanda ibland ut en kärra med alla bagar, staplade på varandra i en enda stor hög. Dåligt!

De bästa flygplatserna

Man ska aldrig säga aldrig, men Golfbloggaren har flugit via Istanbul många gånger, och bagen har alltid dykt upp. Oslo och Frankfurt har heller inte ställt till några problem. Hittills. Det är naturligtvis bara en tidsfråga 🙁