Med vintern i snabbt antågande är det dags för Golfbloggaren att följa tourspelarna. Asien nästa.

Malaysia för att vara mer exakt. Turkish Airlines är mitt favoritflygbolag till många asiatiska destinationer. Med så många olika bolag att välja mellan tänkte jag passa på att skriva lite om upplevelsen för att hjälpa dig att välja inför nästa asienresa.

Gratis golfbag med Turkish Airlines

Bra anslutningar och generösa bagageregler är några av fördelarna. Bland annat har du gratis golfbag med Turkish Airlines, och de tillåter att din resväska väger upp till 30 kg, jämfört med 23 kg på de flesta andra större bolag.

Check-in gick smärtfritt på Arlanda, knapp någon kö alls två timmar före avgång, den rekommenderade incheckningstiden. Och min tur tog inte slut där; jag blev uppgraderad till business class. En glad överraskning!

Efter att ha spenderat totalt tio minuter på att lämna in min golfbag och ta mig igen security via expresskön, en annan förmån som ingår i business class, så begav jag mig till business-loungen.

Eftersom incheckning och security gick så smidigt hade jag gott om tid att utnyttja loungen. Jag valde att äta en full måltid med ett glas rött vin, och avrundade med en espresso. Loungen var tyst och lugn, och det fanns ett gott urval av både mat och vin, och drinkar för den som så önskar. Gott om sittplatser i olika arrangemang, alla med vägguttag och gratis wifi. Vad mer kan en golfbloggare önska sig.

Bra service i Business Class

Mycket bra service på första sträckan av resan. Business class på vår Airbus A321-200 var nästa tom, så jag fick mycket uppmärksamhet från besättningen. En välkomstdrink och ett urval av tidningar före start, och så snart vi var i luften serverades drinkar, följt av en trerätters middag med tre olika huvudrätter att välja mellan. Utmärkt mat och snabb, personlig service. A+ hela vägen.

Det enda smärre klagomålet är stolen. Bekväm och lutbar till 45 grader, men fotstödets elektroniska panel verkade ha en egen vilja om hur det skulle ställas in.

Brusreducerande hörlurar delades ut, men brusreduceringen var inte aktiv och fungerade bara sådär. Underhållningssystemet erbjöd ett bra urval av filmer, men kändes lite 1900-tal. För en golfande globetrotter var detta inget problem eftersom jag alltid har med min egen underhållning och hörlurar, precis som de andra resenärerna omkring mig.

Turkish Airlines golfbag
Turkish Airlines medeldistansplan i Istanbul.

 

Vårt första stopp var Istanbul. Att ha Istanbul som hemmabas och knutpunkt är Turkish Airlines största fördel. Istanbul ligger geografiskt bra till för att nå stora delar av världen med mindre flygplan som Boeing 737 och Airbus A320. Europa, Mellanöstern och stora delar av Afrika ligger inom räckhåll för dessa medelstora plan, och gör att turtätheten kan öka och anslutningstiderna minska.

Loungen i Istanbul imponerar

Business-loungen i Istanbul är jättelik. Och bra. Urvalet av mat och dryck är i världsklass. Du kan till och med hyra en sovhytt timvis om så önskas. Gratis wifi och gott om vägguttag. Det går alltid att hitta någonstans att sitta, men om du har en större grupp kan du få vänta en stund för att få sitta tillsammans. Eller också kan du glömma det där med att sitta och gå direkt till golfsimulatorn. Det gjorde jag.

Gratis golfbag med Turkish Airlines, och gratis golfsimulator i loungen.
Business loungen i Istanbul har allt man kan önska sig, inklusive golfsimulator.

 

 

På den andra halvan av resan, från Istanbul till Kuala Lumpur, var business class tyvärr fullbokat, så jag blev förpassad längre bak i planet. Men eftersom det var en nattflygning så spelade det inse så stor roll. På den här sträckan flög vi med en nyare A330, med ett betydligt modernare underhållningssystem.

Vi anlände i tid men en smula trötta i Kuala Lumpur. Så även min golfbag och allt vårt bagage. Bra jobbat, Turkish Airlines.

Efter ett kort stopp i KLIA fortsatte vi vår resa med Malaysian Airlines för det korta hoppet till Langkawi och vidare till vårt nya hem, det underbara Westin Hotel. En lång dag, men allt fungerade perfekt.

Addendum: Ok, så jag ljög en smula i texten ovan. På hemresan till Istanbul hade jag återigen tur och blev uppgraderad till business class, och upptäckte att det visst spelar roll. En helt igenom annorlunda upplevelse, från välkomstdrinkar både före och efter start, till en välsmakande trerätters middag. Efter middagen, innan de bäddar sängen åt dig, får du beställa din frukost så att allt är klart att servera närhelst du önskar på morgonen. Efter middagen tittade jag på en film, och sov sedan bekvämt i fem timmar innan vi närmade oss Istanbul. Att resa i business class gör verkligen skillnad, och Turkish Airlines gjorde ingen besviken. Perfekt service hela vägen.