Gunung Raya Golf Club ligger vid foten av det majestätiska berget Gunung Raya på ö Langkawi, på en plats som tidigare hyste en gummiplantage.

När du står på första hålets utslagsplats så har du en vidunderlig utsikt över vad som förfaller vara en ändlös djungel, endast avbruten av en fairway här och där. Berglandskapet bjuder på fantastiska panoramavyer, och bandesignern Max Wexler har utnyttjat det naturliga landskapet, med många upphöjda tees och greener.

Gunung Raya Golf Club design och layout

De första nio hålen bjuder på de mer fantastiska vyerna, med start direkt på första tee. Fairways ser ofta väldig smala ut från tee, men de öppnar upp sig där din boll landar (eller borde landa), så banan är inte överdrivet svår. Ruffen är täckt av Bermudagräs, så det är säkrast att hålla sig i “det kortklippta”. Detsamma gäller för de flesta foregreens. Alla inspel som är korta tenderar att dö, så det är nödvändigt att slå höga inspel. Greenerna är hårda men inte speciellt snabba, så det går bra att få stopp på bollen.

Elfte hålet på Gunung Raya Golf Club går längs vattnet.
Elfte hålet på Gunung Raya Golf Club går längs vattnet.

Andra nio sträcker sig över plattare, låglänt terräng. Det 10:e hålet, ett par 5, är signaturhålet. Det börjar med ett högt utslag vid klubbhuset, och är sedan ett dogleg höger längs en sjö. Slår du en rak drive så suger sjön åt sig den, så en power-fade är vad som behövs om du slår driver. Greenen är vackert och bra bevakad av bunkrar, en av dem har en palm i mitten. Ett utmanande men mycket vackert hål.

Det elfte hålet, en par 3, är det bästa av alla korthålen. Det sträcker sig också längs sjön och kräver bra precision för att träffa en green med vatten på ena sidan och bunkrar på den andra. Sedan följer tre lika vackra hål vid sjön, 12, 13 och 14.

Fjortonde hålet på Gunung Raya Golf Club, med djungeln i bakgrunden.
Fjortonde hålet på Gunung Raya Golf Club, med djungeln i bakgrunden.

På det stora hela är banan ofta undervärderad. Vi var imponerade av både design och de utmaningar banan bjöd på, och skulle gärna spela banan igen. Kvaliten var genomsnittlig, förutom greenerna som skulle må bra av lite förbättringar. En del av bunkrarna hade också regnskador från monsunregnen. Inget som är enkelt att fixa, men om man lyckades skulle det bli en riktig toppbana.

Klubbhus och restaurang

Klubbhuset på Gunung Raya Golf har allt du kan önska, trots sin litenhet. Proshopen är inte stor, men välsorterad. Vi fann restaurangen utmärkt, med en touch av hemlagat, en klart positiv överraskning. Med en terass med utsikt över banan blev lunchen riktigt lyckad.

Om du är på Langkawi tycker vi definitivt att du ska besöka Gunung Raya Golf Club.

Gunung Raya Golf Club betyg

6.7

Bandesign & layout

7.0/10

Banans skick

5.0/10

Greendesign & layout

7.0/10

Greenernas skick

4.5/10

Landskap

9.0/10

Service

8.0/10

Restaurang & Mat

6.5/10

Klubbhus

5.0/10

Prisvärd

8.0/10

Birdie

  • Magiskt djungellandskap
  • Flera spännande hål
  • Hemlagad matkänsla i restaurangen

Bogey

  • Dåligt skick på greenerna
  • Bunkrarna lite vattenskadade