Teluk Datai designades av Ted Parslow och öppnades för spel 1992. Banan designades om av Ernie Els med start 2011, och återinvidges 2014 som den tredje “Els Club”, med namnet The Els Club Teluk Datai (de andra två är The Els Club Copperleaf i Sydafrika och The Els Club Dubai).

The Els Club Teluk Datai har breda fairways och vi rekommenderar starkt att du stannar på dem, för alternativet är för det mesta djungel. Banan kantas av stora, fullvuxna träd med trädkronor som ibland hänger ut över banan, så att spela strategiskt är många gånger viktigare än att slå långt. Slår du lite för snett är det risk för att någon av de makaker eller rödgrå bladapor som bor i närheten snor din boll.

Säreget för The Els Club Teluk Datai är att det inte finns en enda sandbunker. Detta beror på att de kraftiga monsunregnen som faller varje år helt enkelt spolar bort bunkrarna. Istället har man ersatt bunkrarna med gräsbunkrar och avrinningsytor som skyddar greenerna. Inte precis detsamma som en sandbunker, men du kan fortfarande mötas av problem.

Els Club Teluk Datai layout och bansträckning

Norr om banan ligger Andamansjön, med Thailand väl synligt bara några kilometer bort. På hål fem kommer du för första gången ner till stranden, och nu följer en rad utmanande och mycket vackra hål. Hål sex ser lätt ut på pappret, men en damm just framför green gör det långa inspelet knepigt. Hål sju och åtta är båda par 5, det ena med en green som sticker ut i havet, och det andra ett dogleg med vatten på båda sidor av utslaget och dessutom framför green. Hål åtta var mitt favorithål på hela banan.

Andra nio tar dig bort från stranden och in i djungeln, men med början på det 15:e hålet vänder banan ner mot havet igen. Det knepiga 16:e hålet slutar vid stranden, och nu kommer signaturhålet, ett kort par 3 längs stranden. Bara 153 yards från gul tee borde det vara enkelt, men med vatten på högersidan och stora gräsbunkrar till vänster är det ett av de svårare, men också det vackraste hålet på banan.

Knepigt inspel till hål 8 på Els Club Teluk Datai.
Knepigt inspel till hål 8 på Els Club Teluk Datai.

 

På det stora hela är The Els Club Teluk Datai lämplig för spelare av alla handicap och förmågor. Efter Ernie Els omdesign har man rensat ut buskvegetationen längs fairways, så oftast hittar man sin boll istället för att som tidigare förlora den i djungeln när man slog bara lite snett. En del hål har dock blivit lite för enkla sedan man tog bort sandbunkrarna, men å andra sidan, vem vill inte har en bra score?

The Els Club Teluk Datai är 6760 yards från svart tee och 6449 yards från silver, som motsvarar gul tee. Alla hål har samma par för män och kvinnor, men handicapindexeringen är olika, så det gäller att hålla tungan rätt i mun om du spelar en mixed-match.

Klubbhus, restaurang och proshop

Klubbhuset har en fin restaurang på en terass med utsikt över 9:e och 18:e green. Stämningen är avslappnad och maten smakade bra i svalkan efter en varm golfrunda. Proshoppen har ett brett urval av produkter, många med Ernie Els logga. Fina produkter men inte speciellt prisvärda. Omklädningsrummen var välutrustade, med lyxiga duschar, något som kom väl till pass eftersom luftfuktigheten är hög i den här delen av världen.

Sammanfattningsvis kan sägas att The Els Club Teluk Datai var mycket spelvärd och helhetsupplevelsen näst intill perfekt. Vi rekommenderar definitivt att du spelar den här banan om du är på Langkawi.

The Els Club Teluk Datai recension & betyg

8.3

Bandesign & layout

8.5/10

Banans skick

9.0/10

Greendesign & layout

8.0/10

Greenernas skick

9.0/10

Landskap

9.5/10

Service

9.0/10

Restaurang & Mat

7.0/10

Klubbhus

7.0/10

Prisvärd

8.0/10

Birdie

  • Bra layout
  • Utmanande men ändå förlåtande
  • Vackra och varierade vyer
  • Avslappnad miljö
  • Bra caddies
  • Perfekt service

Bogey

  • Inga bunkrar?
  • Ligger lite avsides