Golf i Minnesota är så mycket mer än bara några mästerskapsbanor runt Minneapolis. Minnesota är den största golfdestination i norra USA, med mer än 500 banor. Inte riktigt lika många som i Florida, Arizona eller South Carolina, men golf i Minnesota ligger inte långt efter. Det finns hela 900,000 golfare i staten, och 90% av alla banor är public courses. Vi är på väg mot en av dem idag.

Brainerd Lakes, två timmar norr om tvillingstäderna Minneapolis-St Paul, har ett antal bra golfresorts. Dagens mål är Grandview Lodge, med två 18-hålsbanor, The Pines och The Preserve. Vi väljer att spela The Pines.

The Pines at Grandview Lodge har tre 9-hålsslingor; Lakes, Woods och Marsh. Banan ritades av Joel Goldstrand och öppnade för spel år 1990. När man hör namnen på de tre slingorna får man lätt intrycket att de har helt olika karaktär, men så är inte fallet. Vi spelade Lakes och Woods, men de var båda skogsbanor, kanske något mer vatten i spel på Lakes, men ganska lika varandra.

Men att slingorna är lika betyder inte att de är tråkiga, långt därifrån. Hålen är varierade, och banan kommer med en del överraskningar. Redan på hål 5 möts du av ett blint utslag över en vall på fairway. Du gör rätt i att titta i banguiden; om du slår driver så betyder det problem. Vid foten av kullen ligger en damm, med greenen på andra sidan. Det gäller att spela strategiskt. Och fler överraskningar väntar.

Ett sagolandskap

När du kliver av sexans green och går mot hål sju är det som att kliva in i en annan värld. Plötsligt befinner du dig i en glänta i skogen, invid en lite sjö. Mitt i sjön ligger en liten, mystisk ö, med några kusliga döda träd. Det hela ser ut som ett sagolandskap. Kanske bor det troll på ön?

Sedan får du syn på den; greenen på andra sidan sjön som är ditt mål. 135 meter bort, med vatten hela vägen mellan dig och flaggan. Ett magiskt vackert hål, nästan helt designat av naturen själv. Det bästa hålet på banan i min mening.

Det måste ha varit en rejäl utmaning för golfarkitekten att designa hål värda att följa nummer sju, men han har lyckats göra det hela intressant. Ta greenen på hål nio till exempel. Mer än 60 meter bred, men smal på andra ledden. Om du lägger dig i fel ände så får du en riktig monsterputt. Tro mig, jag testade.

Golf i Minnesota på The Pines at Grandview Lodge, Brainerd Lakes
Artonde greenen på The Pines at Grandview Lodge, Brainerd Lakes, Minnesota

Woods-slingan slutar precis bredvid klubbhusets terass. Den 18:e greenen omringas av en liten sjö och en bäck med ett vattenfall, allt mycket pittoreskt. En fin avslutning på en spännande bana, en bana som jag inte skulle tveka att ha som min “hemmabana” på en golfsemester.

Läs recensionen av banan och se vårt betyg –>

After golf i Minnesota

Klubbhuset har en bra restaurang med god after-golfmat, men den verkliga kulinariska upplevelsen hittar du på Grandview Lodge, ett par minuter bort med bil eller grattis skyttelbuss. Det finns flera fina restauranger att välja mellan. Maten var verkligen utsökt, och vinlistan helt i världklass; över 2,000 olika viner från hela världen att välja mellan. Jag behöver nog knappast nämna att måltiden varade långt in på småtimmarna.

Golf i Minnesota på The Pines at Grandview Lodge, Brainerd Lakes
Huvudbyggnaden i Grandview Lodge, Brainerd Lakes, Minnesota

Det finns många övernattningsalternativ på Grand View. Vi bodde i en stuga (mer som en villa) några minuter bort, bra lämpa för en eller två familjer som reser tillsammans. En tvåvånings “stuga” med fyra sovrum, kök, matrum, vardagsrum, biljardbord och en hemmabio komplett med biofåtöljer i läder. Har du tonåringar med dig på golfresan så vet du var du har dem.

Den perfekta familjesemestern

Golfare som vi är hann vi aldrig med att utforska den andra stora aktiviteten vid Grand View Lodge, vattensporter. Lodgen ligger precis vid en 800 meter lång sandstrand längs en klarblå insjö. Perfekt för allt från vindsurfing till sportfiske. Kombinationen golf och vattenaktiviteter gör Grand View Lodge till en perfekt destination för hela familjen. Vill du spela golf i Minnesota ska du inte missa Grand View Lodge.

Golf i Minnesota på The Pines at Grandview Lodge, Brainerd Lakes
Sjön ligger precis nedanför Grand View Lodge, Brainerd Lakes, Minnesota