“Ska vi ta barnen till en nöjespark, eller åka till gallerian för lite shopping, eller kanska bara gå ut och äta på en trevlig restaurang?” Om ni reser till Mall of America kan svaret vara “alla tre”.

Vi har anlänt i USA, landet där shopping nästan är en religion. Vad passar väl bättre än att starta resan i själva det stora, gyllene shoppingtemplet Mall of America, USAs största shoppinggalleria. Ett stenkast från Minneapolis flygplats i staden Bloomington har Mall of America placerat Minnesota på världskartan. Shoppare från hela mellanvästerna kommer i busslaster, och många flyger från Europa och resten av världen bara för att shoppa. Vi såg shoppare från Asien som började med att köpa resväskor på hjul, som de sedan drog från affär till affär och fyllde med varor. Effektiv shopping!

När Mall of America invigdes år 1992 var den en pionjär med den nya koncepted att blanda shopping och underhållning. Gallerian är så stor, med stora varuhus i vart och ett av de fyra hörning, att en hel nöjespark komplett med berg- och dalbana och 27 andra åkturer får plats i mitten. Utöver allt detta finns det också ett akvarium, en flygsimulator, och ett antal spelaffärer. Inget problem att hålla barnen upptagna medan föräldrarna shoppar.

Mall of America, Minneapolis, Minnesota
En hel nöjespark får plats inne i Mall of America.

 

Konceptet har visat sig vara mycket framgångsriket och gallerian växer hela tiden, nu med över 500 butiker och flera stora hotell från stora hotellkedjor i direkt anslutning. Vi bodde på ett av den nyare, Radisson Blu, som hade en direkt anslutning till gallerian, mindre än 100 meter till hissarna i gallerian. Och inte bara en direkt anslutning, utan också en service där du kan ringa till hotellet från butikerna för att få varorna upphämtade och tagna till ditt rum. Du kan bara fortsätta shoppa. Och shoppa.

Mall of America har stort restaurangutbud

När det är dags för en paus finns ett brett restaurangutbud att välja från, som Hooters och Hard Rock Cafe. Vi valde Hard Rock Café, lite av ett misstag eftersom portionerna var så stora att vi hade problem att ta oss från bordet när det var dags att fortsätta shoppingen.

Mall of America, Minneapolis, Minnesota
Inget fel med portionsstorlekarna på Hard Rock Cafe i Mall of America.

 

Med viss ansträngning tog vi oss dock upp från bordet för lite mer träning (ja, träning. Gallerian är så stor att den till och med har en träningsgrupp som möts varje morgon för en powerwalk) och shopping, för vi behövde jobba upp en aptit för vår middag på den fantastiska restaurangen Fogo de Chao i centrala Minneapolis. Här bjöds vi på obegränsade mängder kött, karvat direkt vid bordet, allt ackompanjerat av goda viner från en fantastisk vinmenu. Missa inte Fogo de Chao om du har vägarna förbi Minneapolis.

Själv är jag inte någon stor shoppare, men det är svårt att inte imponeras av Mall of America. Och om du älskar shopping är det en galleria du inte får missa. Men se till att den är det sista stoppet på din resa, och ta sedan spårvagnen direkt till flygplatsen så att du slipper släpa runt dina inköp på USA-resan.

Lite fakta

Mall of America är så enorm att det är svårt att få grepp om den, men här är några nyckeltal:

 • Ett varv runt gallerian är 1 kilometer
 • Gallerian lyses upp av 4 hektar skylights
 • 4 av 10 besökare till Mall of America är turister
 • Hela 5 kilometer med butiker och skyltfönster
 • 7 fotbollsarenor skulle få plats i Mall of America
 • 27 åkturer i nöjesparken Nickelodeon Universe®
 • 32 Boeing 747s skulle få plats i gallerian
 • Det skulle ta dig 86 timmar om du ville besöka varje butik i 10 minuter
 • Det finns fler än 520 butiker i Mall of America
 • 11,000 anställda jobbar i Mall of America (13,000 under högsäsong)
 • Gallerian har 30,000+ växter och 400 träd upp till 10 meter höga
 • 40 miljoner besökare årligen