Ibland får även vi golfjournalister ha lite roligt.

Ok, vi har det bra nästan jämt. Vi älskar vårt jobb. Men en Mallorca golf weekend tillsammans med kollegor för att göra upp om Mallorca Press Cup är roligare än vanligt. Det är fantastiskt.

Mallorca Press Cup anordnas varje år av Golf Arabella, som består av tre golfbanor, ett femstjärnigt Sheraton-hotell precis bredvid en av banorna, och kronjuvelen Castillo Son Vida Hotell, ett 5+ hotell på toppen ovanför banorna med utsikt över staden Palma de Mallorca.

Castillo Son Vida, Mallorca, Spanien
Utsikt från mitt rum på Castillo Son Vida på Mallorca.

Osynlig service i toppklass

Att bo på Castillo Son Vida är en rofylld upplevelse. Allt du kan önska dig finns nära till hands, men är ändå helt osynligt om du bara vill slappna av. Servicen är lika perfekt, och lika osynlig. Det är femstjärnigt hela vägen, med början på flygplatsen där du möts av en BMW eller Mercedes i största klassen och en privatchafför. Och så fortsätter det genom hela din vistelse på slottshotellet. Allt är bara helt perfekt.

Förutom service i toppklass och fin golf är det som är speciellt med Mallorca Press Cup att man får träffa kollegor från hela Europa. I år var vi 30 golfjournalister från 10 olika länder som tävlade i en vänskapsmatch, följt av en god middag (fantastisk kanske vore än bättre beskrivning) och några öl i klubbhuset. Den perfekta omgivningen är utbyta historier från alla banor vi spelat under året som gått. Man får höra vad som är bra, kanske inte lika bra, och fantastiskt. Allt förhoppningsvis till någon nytta för alla läsare av golftidningar runt om i Europa. Alla vinner. Vi journalister får ha lite roligt, och på samma gång utbyter vi information så att ni, golfare runt om i Europa, kan få purfärsk information om vilka banor ni ska spela och vilka ni kanske ska undvika.

En prisvärd Mallorca golf weekend

Apropå bra golf för pengarna, Golf Arabella är verkligen en prisvärd Mallorca golf weekend. Eftersom de två hotellen och de tre golfbanorna ägs av samma företag så går det att hitta riktigt bra golfpaket. Det är en ganska lyxig produkt, men om du åker vid rätt tidpunkt på året kan du få en riktigt bra deal. Med två femstjärninga hotell och tre golfbanor är det svårt att ha tråkigt. Och, om du mot alla odds behöver något mer, så är Palma bara en kort taxiresa bort.

Tre helt olika golfbanor

De tre golfbanorna är ganska olika varandra, så det finns något för golfare av alla grader och handicap.

Mallorca golf weekend på Golf Son Vida, Arabella Golf
Spännande med olivträd i spelriktningen på Golf Son Vida.

Golf Son Vida – Mallorcas äldsta bana

De äldsta av de tre banorna är Golf Son Vida, som invigdes redan 1964 som den första golfbanan på Mallorca. Banan har en klassisk layout med smala fairways kantade av fullvuxna träd på de första tolv hålen. Banan är inte speciellt lång, så att slå rakt är mycket viktigare än att slå långt. Försöker du imponera med långa drivar får du ofta istället stå med lång näsa när boller försvinner ut bland eukalyptusträden.

När man kommer till det 13:e hålet öppnar banan upp sig, och man får fina vyer över Sheraton Arabella och det nya klubbhuset. Det senare är en rejäl förbättring jämfört med det gamla klubbhuset som revs förra året. Nu kan man inta en sen lunch med fin utsikt över 18:e green och känna sig ganska nöjd med att det är golfkompisarna där nere som brottas med det ganska knepiga avslutninghålet.

Golf Son Muntaner – En av Mallorcas bästa banor

Efter Son Vida kom Son Muntaner. Det är den absolut bästa banan av de tre som finns på Arabella Golf. Här måste du slå både långt och rakt om du vill ha en bra score, men om du är en normal bogey-golfare så finns det gott och alternativa spelvägar. Det gäller bara att inse sina begränsningar och inte utmana banan med slag du sällan lyckas med.

Son Muntaner börjar med ett dogleg höger par 4 från en högt belägen tee. Alla utom de med kraftig slice kommer igång utan problem. Andraslaget är lite knepigare, med vatten framför green. Och vatten är i spel på alla de fyra första hålen.

Hål fem och sex har byggts om helt och hållet sedan vi besökte banan för ett par år sedan. Hål fem som tidigare var ett lätt par 3 är nu en lång utmaning i uppförslut. Jag saknar det gamla hålet, liksom det vackra utslaget från den tidigare högt belägna utslagsplatsen på hål 6. Men banan är förmodligen en bättre utmaning för skickliga spelare nu.

Efter pausen vid klubbhuset är tian en lätt par 4. Elvan är en lång par 3, men med gott om plats till höger för den som inte når hela vägen fram. Återigen gäller det att inse sina begränsningar.

De fyra avslutningshålen utmanar. Hål 15 är en par 5 som är svår att nå på tre, även för mig som har hcp 9. Sexton är en par 4, även den svår att nå. Sjutton och arton är lite lättare om du bara kan hålla bollen på fairway, annars blir det problem.

Klubbhuset på Sun Muntaner ligger mycket vackert, med en terass i söderläge ovanför 18 och 9:ans greener. Att spendera eftermiddagen här är inte helt fel. Vi bjöds på en superb lunch och kan varmt rekommendera restaurangen.

Golf Son Quint rundar av trion

Mallorca golf weekend på Golf Son Quint, Arabella Golf
Ett öppnare landskap på Golf Son Quint.

Den tredje banan, Son Quint, är den nyaste banan på Arabella Golf. Här är fairways lite bredare och hålen lite kortare. En bana för alla, men även en utmaning för de lite bättre från svart tee. Inte lika många golfare på banan, så om du är morgonpigg och spelare en tvåboll så kan du spela banan och ändå hinna tillbaks till hotellet för en sen frukost.

Så hur gick det för det svenska laget? Vi kom trea i tävlingen, en helt ok placering med tanke på hur tidigt i säsongen vi är. Och det hela var en vänskapsmatch utan några priser, förutom äran.

Priset var att bli inbjuden till detta fantastiska event och att njuta av en Mallorca golf weekend långt från den svenska vinterkylan.